Inštitut za klinično psihologijo in psihoterapijo Prijava na seminar Prijava na usposabljanje
Domov
NatisniPomanjšaj pisavoPovečaj pisavo

Psihoterapija

Na IKPP delamo individualno analitično razvojno psihoterapijo z otroci, mladostniki in odraslimi, partnersko in družinsko terapijo po principih sistemske teorije in s skupinami po principih dela skupinske analize.

 

Kako psihoterapija deluje?

Metoda našega dela temelji na razvojni analitični psihologiji kot znanosti in stroki. Med drugim je pomembno vedenje, da se ljudje svojega ravnanja in doživljanja v celoti ne zavedamo in da nam prav ta nezavedni del pogosto dela težave. Naša pomoč je usmerjena k odkrivanju, boljšemu razumevanju in zato tudi spreminjanju sebe in odnosov z najbližjimi drugimi.

Osnovana je na spoznanjih, da je globoka in stalna sprememba v človekovi osebnosti možna v katerem koli življenjskem obdobju, vendar se morajo posamezniki za to resno in zavzeto odločiti.

Individualna psihoterapija poteka tedensko eno seanso, ki traja od 45 do50 minut. Posameznik mora redno prihajati in biti pripravljen obravnavati svoja doživljanja in izkušnje. Napreduje v skladu z lastnimi zmožnostmi za spremembo.

Skupina deluje v sestavi do 8 članov in terapevtom. Srečanja so tudi enkrat tedensko po 90 minut. Tudi tukaj velja spoznanje, da vsak posameznik napreduje in koristi skupino po svojih lastnih zmožnostih. Osebne skrbi, konflikti in težave se obravnavajo v atmosferi zaupanja in zaupnosti. V skupini dobi posameznik več odzivov, zato se lahko uči tudi od drugih. Dobiva pomembne povratne informacije in podporo. Za vse tiste, ki težko govorijo o sebi, so skupine zelo koristne. Raziskujejo lahko svoje odnose z drugimi in iščejo rešitve za stare probleme. Na začetku je pogost občutek, da posameznik težko govori o svojih problemih pred drugimi, vendar ta občutek hitro mine ob spoznanju, da v težki življenjski situaciji nisi sam.

 

Kako naj se odločim, katera vrsta psihoterapije bi bila najboljša zame?

Večina posameznikov pridobi tako iz individualne kot iz skupinske psihoterapije in težko je reči, za koga bo kakšna oblika bolj učinkovita. Kljub temu je v določenem času boljša ena ali druga oblika in o tem poteka odločitev v prvih diagnostičnih razgovorih za psihoterapijo.

Tudi če se odločite za skupino, imate najprej 4 ali 5 diagnostičnih srečanj s psihoterapevtom.

Partnerska ali družinska terapija je morda potrebna, kadar imate izrecne skrbi in težave z ljudmi, s katerimi ste trenutno v bližnjih odnosih.

Seminarji

Trenutno ni aktualnih seminarjev.

Usposabljanja

Trenutno ni aktualnih seminarjev.